# **MRBIR Executive Meeting Agenda**

WEBINAR: 9:00 am – 4:00 pm CT Tuesday, February 15, 2022

Microsoft Teams meeting

Join on your computer or mobile app

Click here to join the meeting

Or call in (audio only)

+1 623-328-9821,,504900555# United States, Phoenix

Phone Conference ID: 504 900 555#

9:00am Logistics, Agenda Review (Marci DuPraw, NCECR)

9:10am Perspectives From USACE (MRBIR Chair Agency)

- Ms. Beth Coffey, Chair of Missouri River Basin Interagency Roundtable (MRBIR)
- Colonel Geoff Van Epps, NW Division Commander
- Ms. Tiffany Vanosdall, Chair of MRBIR Planning Committee
- **9:20am** ROLL CALL, INTRODUCTIONS (Executives and PC Members)
- 9:40am Executive Agency Priorities Round-Robin (Executives) 100min total
  - Lead: Facilitated
  - Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:
    - ➤ Top Missouri River Basin priorities /pressing issues from their respective agencies
    - Agency-specific COVID re-entry plans (e.g., workforce polling, changes in long-term telework policies, etc.)
    - Agency updates on Executive Memo re: ITEK and Federal Decision Making

10:30am *BREAK* 

10:40am EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (CONTINUED)

#### 11:30am Update on Federal Actions to Prevent Looting of Cultural Resources (45 min)

- Lead: MRBIR PC Subcommittee (Rick Clark NPS, JC Nelson USGS, Curt Sholar, DOI Solicitors Office)
- Hear results of research and Subcommittee recommendation about how to formally share with federal agencies and Tribes
- Executive Discussion (feedback on methods of getting the word out)

## 12:15pm – 1:15pm LUNCH BREAK

## 1:15pm LITIGATION UPDATES (30 min)

- Lead: Christina Austin-Smith, USACE
- Approach:
  - Overview of a couple of key current cases related to the Missouri River Basin
  - Reflections on possible implications for other agencies
  - Q&A / Discussion

# 1:45pm UPDATES ON MO RIVER WATER MANAGEMENT AND CLIMATE (30 min)

- Climate Outlook, Soil Moisture Update (Kevin Low & Doug Kluck, NOAA 15min)
- Water supply update and 2022 flow predictions (John Remus, USACE 15min)

#### **2:15pm** *BREAK*

# 2:25pm UPDATES ON RESPONSE TO DROUGHT CONDITIONS IN MO RIVER BASIN (60 min)

- Prepared Remarks by BOR, NOAA, USACE, FEMA
- Contingency planning for worsening drought conditions in 2022
  - NOAA NIDIS update (Britt Parker, NOAA) (10min)
    - Northern Plains drought assessment update
  - USBR Montana area office update on operations in upper basin (Clayton Jordan, USBR, 10min)
  - USACE Update from Omaha District (Sheila Newman, USACE, 10min)
  - FEMA Update on FEMA's work with the American Planning Association and the National Drought Center on hazard mitigation planning guidance for drought resilience (Joe Chandler, FEMA, 10min)
- Executive Discussion / Q&A (20min)

# **3:25pm MRBIR OPERATIONS (25 MIN)**

- Lead: NCECR
  - ➤ MOU update
    - 2022 funding
  - ➤ MRBIR Contact List
  - Meeting Evaluation
  - ➤ Next steps for MRBIR Summer in-person meeting + Field Trip in Upper Basin?
    - Suggested meeting topics
  - ➤ How better connect MRRIC to MRBIR to refer relevant issues to MRBIR when they are brought up by the MRRIC group (MRBIR presentation to MRRIC? Guidance for PC on planning this?)

# 3:50pm Meeting Closeout – Chair Transfer from USACE to USBR (10 MIN)

• Leads: Beth Coffey USACE, Brent Esplin USBR

4:00pm ADJOURN